jakas petra  Petromila Jakas (Šibenik, 1983.), sa netom navršenih 20 godina diplomira violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Gorana Končara. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu, u klasi Chia Choua.   Poslijediplomski studij violine završava 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Tarasa Pechenyija. 2017. godine dobiva Dyplome de Virtuosite pri Scholi Cantorum u Parizu u klasi Violete Smailović-Huart. Za iznimne rezultate tokom studija dodijeljena joj je Rektorova nagrada, a sa zapaženim uspjehom sudjeluje na mnogim međunarodnim natjecanjima glazbe. Izvedbama suvremenih dijela istaknula se na Muzičkom Biennaleu u Zagrebu 2005., a na troetapnom Međunarodnom natjecanju na Malti 2013. za izvedbu suvremenog djela dodijeljena joj je specijalna nagrada te čast svjetske praizvedbe skladbe Opaque Silence-Symbia III Johna M. Kennedyija. Finalistica je Europskog natjecanja glazbe Citta di Moncalieri, Međunarodnog natjecanja Rovere d`Oro, a apsolutne 1. nagrade osvaja na međunarodnim natjecanjima Amigdala, Paolo Barrasso i Premio Franz Schubert gdje se ističe i nagradom za suvremeno djelo Riccardo Viannello. Zaposlena je u Simfonijskom orkestru HRT-a na mjestu zamjenika vođe dionice. Od 2022. surađuje sa Međunarodnim komornim orkestrom Lorenzo da Ponte. Solističke nastupe bilježi uz orkestar BISYOC (V. Britanija), Orchestra Classica di Allessandria (Italija), Gradski komorni orkestar Šibenik te Zagrebački komorni orkestar uz koji redovito nastupa u ulozi koncertne majstorice.

 Silvia Di FalcoSILVIA Di FALCO-sopran, usavršavala se kod svjetski priznatih majstora kao što su William Matteuzzi, Raina Kabajvanska, R. Maragliano, Elio Battaglia, Luciana Serra, te Renato Francesconi i Leo Nucci. Debitirala je 2004. u Cataniji, u operi "Lo frate 'nnamorato" G. B. Pergolesija u režiji maestra Cinzia Pennesija, ulogom Vannelle, stekavši pozitivne ocjene kritike i publike. Pjevala je na turnejama u raznim kazalištima u Sjedinjenim Američkim Državama. Nastupala je u Teatru Nacional u Panami, Kairu (Egipat), Poljskoj, Parizu i na raznim mjestima u Njemačkoj, Španjolskoj, Helsinkiju, Turskoj, Makedoniji i Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade publike na VI međunarodnom natjecanju "Glasovi za operu i operetu Carlos Gomes" u Torinu. Debitirala je  ulogama Adine u operi "L'elisir d'amore", Musette u "La Bohème" i Gilde u "Rigolettu". Lauretta i Nella u Puccinijevom "Gianni Schicchi" s orkestrom Gianandrea Gavazzeni u Kazalištu "Puccini" u Meranu, Kazalištu Vipiteno i Kazalištu Kulturni centar Lojze Bratuz u Gorici, u Rudolf Steinier-Schule u Beču, Kulturnom domu Izola u Sloveniji i u Firenci. Kao Grofica i Suzana u operi "Le Nozze di Figaro" i Zerline u operi "Don Giovanni" Mozarta, "Seviljski brijač" Rossinija u ulozi Rosine i "La scala di seta" Rossinija u ulozi Giulie. Kao umjetnička savjetnica djeluje za razne manifestacije i poznatu opernu smotru „Talijanska opera Taormina“ i međunarodni festival „Taormina International Music Festival“. Dobitnica je nagrade "Žena godine" 2016-2017 Inner Wheel okruga Sicilije i Kalabrije i nagrade glazbene sekcije na "Lions Day Awards" 2016-2017.

portret   Katja Markotić, mezzosopran - studij solo pjevanja i interpretaciju Lieda završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Kammersängrin Ire Malaniuk a potom se usavršavala kod prof. F.X. Lukasowskog u Beču.
Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću zasigurno pripada i ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine.
Tako je do sada javno predstavila a za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, J.Š. Slavenskog, F. Livadića, I. Padovca i F. Krežme.
Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima (Zagrebački ljetni festival, Splitsko ljeto, Dubrovački ljetni festival, Festival u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u Svetom Donatu i dr. Osim hrvatskih autora na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike (Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Strauss, Mahler, Rahmanjinov, Čajkovski, Respighi i dr.).
Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, Zagrebački komorni orkestar, Quartetto d'archi di Venezia, ansambl "I Solisti di Milano", Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Soeul), Deutsches Kammerorchester (Frankfurt), komorni orkestar „Roma Classica", Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Christiana Ewalda prvom hrvatskom izvedbom pjesama A. Zemlinskog, Dubrovački simfonijski orkestar, Ljubljanske simfoničare i orkestar HNK Splita u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem N. Bareze.
Katja Markotić često je prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu "Cervantino" XXX u Mexicu, sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).
Živi i djeluje kao slobodna umjetnica u Zagrebu. Od 1996. godine umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.

GSO 3

 Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je započeo djelovati u studenom 2017. godine. Ansambl trenutno broji 17 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja čime se želi predstaviti umjetničku tamburašku literaturu, ali isto tako i prezentirati europsku klasičnu literaturu na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja koja se ostvaruje preciznim muziciranjem te posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkog izričaja. Ansambl je do sada sudjelovao na nekoliko međunarodnih natjecanja na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.
Na natjecanju u Španjolskoj Fiestalonia Milenio World Art Games orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodnom folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix natjecanja jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata među kojima valja istaknuti koncert u Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku i Orahovici.
Voditelj je i dirigent ansambla mag. mus. Marko Sesar, umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.


 

Musica viva

  Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva. Ansambl je osnovala još davne 1998. godine ugledna glazbenica, čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Višnja Mažuran.
Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke.
Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne renesanse. Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja, te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja. U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive: “Glazba na dvoru Friedricha velikog” i “Božićni koncerti” koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

 

Alejandro Cordova  Jedinstveni stil Alejandra Córdove bazira se na tehničkoj kontroli, darovitosti, ravnoteži, mirnoći, virtuoznosti, muzikalnosti i željom za znanjem te na senzibilitetu i iskustvu koje je stekao kao izvođač klasične glazbe na međunarodnoj sceni. Jedan je od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou.
Rođen u Córdobi (Meksiko) 1986. godine, započinje studij gitare kao učenik profesora Jesusa Peñe te nastavlja studij gitare na fakultetu "Facultad de Musica de la Universidad Veracruzana", pod vodstvom priznatih profesora poput Consuelo Bolio, Massima Gatte i Alfreda Sancheza.
Usavršava se u međuvremenu u Pordenoneu, na Akademiji za gitaru "Francisco Tarrega" pod vodstvom profesora Paola Pegorara. Magistrirao je na konzervatoriju "Jacopo Tomadini" u Udinama, pod vodstvom profesora Stefana Viole.
Od brojnih koncerata orkestra ističu se oni na "St. Petersburg Palace" festivalu, u kazalištu-muzeju "Hermitage" u Sankt Petersburgu, u Bijelom Salonu državnog muzeja u Petergofu i onaj u novgorodskom kazalištu.
Njegov je talent prepoznat od strane brojnih glazbenih kritičara a održao je brojne solističke koncerte u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Centralnoj Americi.
Realizirao je tri nosača zvuka, od kojih je prvi snimljen u Londonu s Johnom Taylorom, drugi u Sevilji s diskografskom kućom "Contrastes records" i treći u realizaciji diskografske kuće "Naxos".

 

Cesaro  Alessandro Cessaro, gaji svoju sklonost spram glazbi sa izraženim zanimanjem prema skladanju. Studirao je klavir kod Franca Angelerija, stekavši diplomu u 16. godini sa najvišim ocjenama, pohvalom i posebnim priznanjem. Nakon diplome nastavlja sa studijem za usavršavanje sa Paulom Badura-Skodom i Aldom Ciccolinijem u Rimu. Ubrzo dobiva nagrade na značajnim državnim i međunarodnim natjecanjima kao što su Nagrada Venecije i Nagrada „Yamaha“ u Stresi, ali se naročito afirmirao na 48. Međunarodnom natjecanju u Ženevi, gdje je sa 18 godina prvu nagradu.. Održao je mnogobrojne recitale u Italiji te gostovao u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Argentini i Mexiku. Surađivao je sa mnogim orkestrima i dirigentima kao Cl. Scimone, A. Nanut, P. Ignacio Calderon,H. Kaiser, B. Scarpis. Jedno od posebnih obilježja je njegova svestranost koja mu omogućava uvrštavanje u repertoar najpoznatije klavirske skladatelje od Haydna do Chopina, Schuberta i Beethovenea na autentičnim klavirima po naruđbi ljetnog festivala Euganeo. Mnoge od tih snimao je uživo za Rivo Alto i Azzura Music. Pored interpretacija bavi se skladanjem, a svoju glazbu objavljuje kod izdavačke kuće „Edizioni Armenin Musica“.

Bottrill Duo s  Zrinka Mikelić Bottrill je rođena u Splitu gdje je pohađala glazbenu školu Jospip Hatze. Studij klavira je započela na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kemala Gekića kao najmladi student akademije. Kao stipendistica nastavlja studij u Londonu na Royal Acadeemy of Music gdje je i diplomirala s najvišim ocjenama, a potom se je stručno usavršavala kod prof. Sulamite Aronovsky. Održala je niz uspješnih solističkih i komornih recitala, kao i koncerte s orkestrom koje je priređivala u Hrvatskoj, Engleskoj, Italiji, Njemačkoj, Rusiji i Portugalu. Medu najznačajnijim su dakako njeni nastupi u Queen Elisabeth Hall, St John's Smith Square u Londonu, a u Hrvatskoj s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Splitskim komornim orkestrom i Rucner kvartetom u HGZ u Zagrebu.

Andrew Bottrill rođen je u Derby, u Velikoj Britaniji. Školovao se na Guildhall School of Music and Drama u klasi prof. Edith Vogel i prof. James Gibb. Za vrijeme studija je stekao brojna priznanja kao jedan od najboljih studenata godine. Njegovi solistički recitali u Londonskim koncertnim salama kao što su Purcell Room, Wigmore Hall i St John's Smith Square su bili popraćenim s oduševljenjem kritičara. Andrew je nastupao i na internacionalnim festivalima, te i snimao za Sony Classics i B&L Record glazbu za film. Sada je profesor na Guildhall School of Muisc and Drama i direktor je London International Pinao Competition.

iva  Leon   Iva Krušić, diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Martine Zadro. Osvaja brojne prve nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobitnica nagrade „Mirjana Bohanec“ 2017.godine, Dekanove nagrade za akademski uspjeh u 2014/2015. godini i Rektorove nagrade za uspjeh u 2016/2017. godini.
U Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu, Iva nastupa u ulogama Albine (La donna del lago G.Rossinija), Iviše (Adel i Mara J. Hatzea), Nicolette (Zaljubljen u tri naranče S.Prokofjeva), Paža (Lohengrin R. Wagnera), Madame Buffault (iz istoimene opere B.Papandopula) te Zlatohřbíteka (Lukava mala lisica L. Janačeka), od čega posljednje dvije u okviru projekta Muzičke akademije u Zagrebu. U HNK Ivan pl.Zajc u Rijeci, debitira ulogom Cherubina u operi Le nozze di Figaro, W.A. Mozarta.
U Kammeroper Allee Theater Hamburg nastupa u ulogama Niklas (Offenbachs Traum), Barbara Delaqua (Eine Nacht in Venedig), Carmen (Carmen), Druga dama/Drugi dječak (Die Zauberflüte), Hänsel (Hänsel und Gretel).
Kao solistica, učestvuje na brojnim festivalima: Dubrovnik u pozno ljeto, Pasionska baština, Festival sv. Marka, Muzički biennale, Samoborska glazbena jesen, Strossmayerovi dani te mnogim drugima.
Iva nastupa i s Hamburškim simfonijskim orkestrom, Budweiss filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Samoborskim gudačima, Zagrebačkim solistima te surađuje s renomiranim dirigentima kao što su P. Dešpalj, L. Hager, N. Bareza, M. Tarbuk, F. Trinca, D. Danzmayr, D. Švec, W. Wentzell, C. Campestrini i drugi.
Magistrirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2013. godine.

  Bariton Leon Košavić (1991.) počinje učiti pjevanje u svojoj dvanaestoj godini kod Tončija Petkovića, a danas studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgija Suriana.Godine 2011. osvaja prvu nagradu na Državnom natjecanju studenata. Debitira pjevajući ulogu Moralésa u studentskoj produkciji Muzičke akademije, a njegov profesionalni debi bila je uloga Papagena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je kasnije nastupio i kao Moralés.
U 2013. osvaja nagradu publike na Državnom natjecanju mladih umjetnika, nakon čega debitira kao Mr. McC u operi Lukasa Fossa Upoznavanja i rastanci u HNK Zagreb, gdje također nastupa po prvi put u ulozi Masetta. Osvaja i prvu nagradu na Natjecanju mladih umjetnika u Zagrebu, te pjeva uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.
Godine 2014. pojavljuje se u ulozi Orfeja u Gluckovoj operi Orfej i Euridika, nakon čega sudjeluje u projektu „Mađarska za Njemačku, opera za Europu 1989.-2014.“ u Budimpesti. Na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Mirjam Helin osvaja treću nagradu.
Potom osvaja nagradu Zagrebačke filharmonije kao Mladi glazbenik godine za uspjehe ostvarene tijekom 2014. Predstoji mu nastup u Finskoj, gdje će pjevati ulogu Pilata u Bachovoj Muci po Ivanu uz Finski simfonijski orkestar Jyväskylä, te ulogu Malateste u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju. Predstoji mu i debi u ulozi Don Giovannija u HNK-u. Ove je godine Košavić osvojio i Nagradu Emmerich Smola.
Leon Košavić je tijekom studija pohađao majstorske tečajeve uglednih glazbenih pedagoga kao što su Marvin Keenze, Norma Enns, Helena Lazarska i Gerhard Zeller.

 

Ilyrica s

Ansambl Illyrica međunarodni je komorni ansambl koji su osnovali glazbenici različitog kulturnog i obrazovnog podrijetla, povezani etničkim korijenima - flautistica Nika Bauman (Hrvatska / Austrija), violistica Hiwote Tadesse (Hrvatska / Etiopija / Belgija), gitarist Marko Ferlan (Slovenija / Hrvatska) / Austrija) i violončelisticu Iva Casian-Lakos (Hrvatska / Meksiko / SAD).
Opisana kao "čarobna" (hvarski ljetni festival), Illyrica je nastupala na većim koncertnim prostorima i festivalima u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Illyrica ne samo da izvodi standardni klasični repertoar, već i sklada djela žanrovski savijajući djela, te surađuje s ostalim izvođačima i likovnim umjetnicima. Timeout.com, koji se smatra da je jedan od najuzbudljivijih hrvatskih bendova, Illyrica također nastoji približiti novu glazbu publici izvodeći koncerte u malim selima i na tradicionalnim mjestima klasične glazbe.
Svake godine ansambl obilježava i surađuje sa živim skladateljem iz regije, poput Lane Janjanin, Maka Murtića i Srdana Dedića. U sezoni 2020. predstavit će se potpuno novo djelo koje je za Illyricu napisao hrvatsko-američki skladatelj James Budinich.
Budući angažmani uključuju Illyricin debi u Wiener Musikverein, Austrija, u kojem glumi glumica Michaela Rosen i pijanista Martin Listabarth. Ansambl je također izabran da predstavlja Republiku Hrvatsku tijekom svog predsjedavanja Europskom unijom koncertima u Dublinu i Galwayu u Irskoj. Tijekom ljetne sezone 2020. godine, Ilirika je bila na turneji po Sloveniji i Hrvatskoj.

 

mmc 21

„Večer romantičnih dueta“- cjelovečernji je koncert koncipiran odabirom najljepših dueta njemačkih majstora romantizma Mendelssohna i Brahmsa. Također su uvršteni i neki iz pera opernih velikana Rossinija i Donizzetija u zanosnom suzvučju soprana K. Modrušan i mezzosopranskog timbra K. Markotić, a uz pratnju pijaniste i dirigenta prof. Ante Milića koji će izvesti i dvije solističke skladbe Brahmsa i Chopina. Ove istaknute umjetnice zaokružiti će svoj koncertni nastup vrlo zanimljivim i atraktivnim, no manje poznatim romantičnim duetom francuskog skladatelja C. Saint Saensa.

 

klasjaKlasja Modrušan studirala je violončelo kod profesorice Ksenije Janković i solo pjevanje, a zatim se specijalizirala za Lied i oratorij kod profesorice Zdenke Žabčić - Hesky na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Paralelno s osvajanjem pozicije violončela u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, svoje je umjetničko djelovanje usmjerila na pjevanje. Od 2002. godine intenzivno radi na svom pjevačkom obrazovanju kod profesorice Eve Blahove u Bratislavi, a zatim pod proslavljenom hrvatskom mezzosopranisticom Ružom Pospiš Baldani. Nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Varaždinskim baroknim večerima, Glazbenim večerima na Svetom Donatu, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu hrvatske glazbe u Beču, Rovinjskim ljetnim igrama, Piranskim glazbenim večerima. Dobila je priznanje A. Klein iz kolovoza 2006. godine Nagradu za umjetnicu dodijelio je američki glazbeni centar IMCA iz Kalifornije za njezino izvanredno glazbeno-umjetničko djelo. Povodom posjete pape Ivana Pavla II Hrvatskoj 1988. godine, snimila je nosač zvuka “Dragulji sakralne glazbe” a zatim i drugi “Snovi” objavljen 2011. godine, na kojem su predstavljena djela hrvatskih skladatelja.

Nastupala je u operama Dido i Eneja, Čarobna frula, Don Giovanni, Don Carlos, Rigoletto, Hansel i Gretel, Carmen, kao i u hrvatskim operama Mirjana (J. Mandić) i Adel i Mara (J. Hatze). Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i profesorica pjevanja u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu.

Solisti

 Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća, pod umjetničkim vodstvom znamenitih koncertmajstora, do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.
Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti primjerice – Guillermo Figuero, Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.
Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.
Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

mia komorni duo

  Komorni duo - Peljhan & Elezović prirediti će ljubiteljima komorne glazbe svojim osebujnim i pomno osmišljenim programom jedinstvenu i vrhunsku izvedbu djelima za violinu solo u Sonati i Baladi belgijskog kompozitora Eugene Ysaye , kao i virtuoznim Scherzom violinskog virtuoza i skladatelja, najmlađeg studenta (devetododišnjak) ikada u povijesti bečkog Konzervatorija; stoga je bio prozvan i hrvatskim Paganinijem. Ove će istaknute zagrebačke glazbenice izvesti također Rapsodiju za violinu i klavir Bele Bartoka kao i Sonatu L.van Beethovena (Kreutzer).

 

 

 

 

gilmingKlavirski trio 1887 osnovali su 2015. godine pijanistica Petra Gilming, violinist Sho Akamatsu i violončelist Branimir Pustički, diplomanti zagrebačke Muzičke Akademije različitih generacija. Svoja bogata individualna iskustva i uspjehe poput nagrada na inozemnim natjecanjima (Pietra Ligure, Moncalieri, Pinerolo Italija; Huml, Hrvatska; Novosibirsk, Rusija; J. Brahms, Austrija; W. Lutoslawski, Poljska), nastupa sa domaćim i stranim orkestrima ili u komornom partnerstvu sa cijenjenim domaćim i inozemnim umjetnicima uspješno su pretočili u zajedničko muziciranje te već prvim nastupom ostvaruju značajan uspjeh: na četvrtom nacionalnom natjecanju "Papandopulo" održanom u Zagrebu koncem 2015. godine osvajaju prvu nagradu i sve specijalne nagrade. Od tada Trio 1887 nastupa na renomiranim podijima i festivalima diljem Hrvatske, poput Osorskih glazbenih večeri, Kneževog dvora Dubrovniku, Vukovarskog festivala komorne glazbe ili Dana Milka Kelemena. Osim premijernog nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, u 2017. ih očekuje i prvi zajednički inozemni nastup, na festivalu Elvermose u Danskoj.

zadar kvartet 4k Zadarski kvartet klarineta djeluje sa manjim promjenama sastava još od 2007. kao samostalni projekt tadašnjih učenika GŠ Blagoje Bersa u Zadru, a danas akademskih klarinetista. Tijekom svoga djelovanja izvodili su izuzetno šarolik program sastavljen od originalnih kompozicija za sastav, obrada drugih kompozicija, jazza i folklorne glazbe. Njihov najrecentniji uspjesi u: osvojena 4. nagrada na natjecanju „Premio citta' di Padova“ u Padovi, Italija (18.6.2016.) u konkurenciji 16 komornih sastava u najstarijoj kategoriji, sudjelovanje na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u talijanskoj pokrajini Friuli (28.8.2016), sudjelovanje na natjecanju „Coop Music Awards“ u Cremoni u konkurenciji 32 komorna sastava (27.11.2016) i sudjelovanje u sezoni 2016./17. ciklusa „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“ (6.3.2017.). Kvartet je održao koncerte u Cremoni, Zadru, Zagrebu, Lastovu i Aiello del Friuli. Klarinetisti u Zadarskom kvartetu klarineta su: Ivan Andrijević, Ante Buturić, Lovre Lućić i Abdul - Aziz Hussein.

 

kalamos  KALAMOS kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u Hrvatskoj i šire. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu, a premijernu izvedbu imao je u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa koncerata "Glazbene staze". U kratkom vremenu KALAMOS kvintet uvrstio je u svoj repertoar široku paletu obrada kao i originalne skladbe od razdoblja baroka do suvremenih skladatelja, a posebnu pažnju posvećuje djelima hrvatskih skladatelja. Nakon premijernog nastupa KALAMOS kvintet je nakon dobrih kritika i odlične reakcije publike dobio niz angažmana u koncertnoj sezoni 2014/2015.

 

 

 

 Maxim Fedotov Maxim Fedotov ruski je violinist i dirigent „briljantan umjetnik i savršen majstor violine“ ili „ruski Paganini“, kako ga je zbog iznimno virtuoznog sviranja prozvao europski tisak. Laureat je i pobjednik velikih međunarodnih violinističkih natjecanja te je i laureat nagrade moskovske vlade. Profesor je violine na moskovskom konzervatoriju, predsjednik katedre za violinu i violu i predsjednik udruge zvijezda violinističkog Čajkovski natjecanja. Gostuje solistički u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama. U posljednjih 10 godina izveo je preko pedeset solističkih recitala i simfonijskih koncerata u velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija. Nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima i najslavnijim svjetskim dirigentima. Prvi je violinist koji je nastupio sa dvije Paganinijeve violine - Guarneri dei Jesu i J.B. Vuillaume (St. Petersburg 2003).
  Njegov karizmatični i kreativni potencijal te veliko koncertno iskustvo koje ga je uzorom na vlastitog oca - glasovitog sanktpetersburškog dirigenta Viktora Fedotova, odvelo i do uspješne dirigentske aktivnosti.
  Završio je postdiplomski studij u st. Petersburgu na Rimski-Korsakov državnom konzervatoriju operno i simfonijsko dirigiranje. Od 2003. godine stalni je dirigent ruskog simfonijskog orkestra a 2006. postaje umjetnički ravnatelj i šef dirigent moskovskog simfonijskog orkestra („Ruska filharmonija“) s kojom surađje i danas. Snimao je među ostalim 24 Paganinijeva Capprica i seriju CD-a s Bruchovim djelima za violinu i orkestar. Maksim Fedotov čest je gost koncertnih dvorana u Hrvatskoj, a 2008. godine održao je recital u Rovinju s vrhunskom pijanisticom Galinom Petrovom.

CadenzaGudački kvartet Cadenza Zagreb osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Nastupajući na mnogobrojnim koncertnim dvoranama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj, CZ se potvrdio kao kvartet s atraktivnim programima iznimne prilagodbe, profinjenog muziciranja i ozbiljnog pristupa ležernijim glazbenim temama.
Svojom kreativnošću i univerzalnošću prilagodbe, kvartet njeguje i programe pisane za komorne sastave poput trija, kvinteta ili seksteta. Ovaj gudački kvartet često surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima te na svojim koncertima pruža priliku predstavljanja i mladim glazbenicima i pjevačkim zborovima.
Pored brojnih nastupa na prestižnijim pozornicama u zemlji, ovaj kvartet bilježi i zapažen inozemni uspjeh na gostovanju u Belgiji, Briselu i u Bergamu /Itaija, 2014., u čuvenoj dvorani „Alfredo Piatti“, kao i gostovanjem na Kosovu 2014. i u Albaniji 2015. U ovoj koncertnoj sezoni nastavlja s gostovanjem u Italiji i Poljskoj.
Repertoar kvarteta obuhvaća djela pred klasike do suvremene glazbe. Svojim koncertnim programima posvećuje se oživljavanju i revitalizaciji zaboravljenih skladbi te često praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Kod najmlađe publike lijepo su prihvaćeni popularni edukacijski koncerti kvarteta pod nazivom „Glazbom kroz Europu“, „Klasika za mlade“ i „Glazbena iskrica“.
Od 2007. do 2014. godine, kvartet Cadenza Zagreb održavao je svoje cikluse koncerata u Maloj dvorani V. Lisinskog u Zagrebu. Danas se ovaj kvartet sve više orijentira za gostovanja izvan Hrvatske a brojnost uspješno održanih koncerata proteklih sezona, potvrđuje njegovu opravdanu vrijednost. Godine 2018. objavili su nosač zvuka „Minijature za gudački kvartet“ hrvatskih skladatelja.

  Dinis Meirinhos 2019  2 Dinis Corderio Meirinhos, vrstan je i nadareni gitarist mlađe generacije. Njegova inerpretacija je energična i uvjerljiva a slušateljstvu ujedno pruža svoju istančanu poetičnost i osjećajnost. Školovao se na Conservóotiro de Música de Jobra u Portugalu kod profesora Ana Chritina Freire, João Silva, Paulo Margaça. Potom nastavlja studije na na Escola Superior de Musica, Artes e Espetaculo kod prof Artura Caldeire te kao student na razmjeni pohađa Liszt Ferenz National Academy u Budimpešti kod prof. András Csákia. Tijekom cijelog školovanja i studija postizao je najviše ocjene i rezultate.
Dobitnik je više nagrada na natjecanjima: treća nagrada na međunarodnom glazbenom natjecanju „Cidade de Almada“, drugu nagradu na državnom natjecanju „Gilberta Paiva“, drugu nagradu na „IX Concurso Luso-Espanhol de Fafe“, drugu nagradu na državnom natjecanju „Cidade de Gaia“, prvu nagradu na državnom natjecanju „Cidade do Montijo“, prvu nagradu na državnom natjecanju „Fatima e Ourém“, drugu nagradu na „Concurso Paços Premium“, drugu nagradu na državnom natjecanju „ Cidade do Montijo“.
Odražao je niz zapaženih koncerata u Portugalu i Mađarskoj kao solist, s gudačkim kvartetom i s orkestrom. Meirinhos se bavi i skladanjem te je do sada napisao nekoliko djela za solo gitaru kao što su Sonata Nocturna, Fantasia u e-molu, a posebno se ističe Koncert za gitaru i orkestar inspiriran krajolikom i tradicionalnom glazbom portugalskog područja Miranda iz kojeg potječe. Meirinhos piše i glazbu na teme iz poetske literature.

Stranica 1 od 2