19.08.2017.
Cjelovečernji je koncert ciljano odabran kao nastavak tradicije romantičnih večeri u jedinstvenom ambijentu dvorca Milewsky na otoku sv. Katarine, gdje hotelski gosti i ostali ljubitelji klasike mogu doživjeti svu ljepotu glazbe stopljenu s božanskom akustikom originalnog povijesnog ambijenta sale Milewsky.
Nastupiti će hrvatski renomirani glazbenici: flautistica Ivana Zahirović uz svjetski priznatog gitaristu Viktora Vidovića, dobitnici su brojnih visokih međunarodnih nagrada te redovito prisutni u prestižnim dvoranama kao solisti i uz eminentne ansamble i orkestre diljem Europe.
Na programu su odabrana djela: ( L. Vinci, M. Giuliani, F. Chopin, H.V. Lobos, Cl. Debussy ).

 Snapshot 10Završnim koncertom u crkvi sv. Eufemije kojeg su upriličili glazbenici puhačkog ansambla iz Bergama „Gruppo Fiati Musica Aperta“, uz solisticu Katju Markotić a pod ravnanjem dirigenta Pieralberta Cattanea, uspješno je i svečano okončan je Festival Rovinj. Znalački osmišljen koncertni program započeo je Mozartovom simfonjom u Es-duru K. 543, potom su uslijedile tri skladbe iz „Lieder von Gellert“op.48 L. van Beethovena, nakon kojih su se sasvim lijepo nadovezale tri simfonijske pjesme R. Straussa: „Das Rosenband“ , „Morgen“ i „Zueignung“ u stilski promišljenoj i duboko suživljenoj izvedbi mezzosopranistice Katje Markotić, inače poznatoj i vrsnoj interpretkinji Lieda. U drugom dijelu koncerta izvedena je Serenada A. Dvoraka op. 22, a nakon nje odjeknuli su raskošni zvuci „Slavenskih plesova“op. 46. Kao posljednja točka njihova razigranog programa bila je Mozartova arija „Parto, parto ma tu ben mio“ iz opere „La clemenza di Tito“, u suverenoj i dojmljivoj izvedbi solistice Markotić uz odličnu potporu vrsnih glazbenika puhačkog ansambla. Na dugotrajni aplauz publike za dodatak je izvedena Mozartova prpošna i mladenačka pjesma „Oiseaux, si tous les ans“, čime je zaokružen niz od 11 održanih koncerata u sklopu ovoljetne festivalske sezone.

Duo s  U crkvi sv. Eufemije održan je svečani koncert kojim je komorni orkestar „La Sinfonietta“ pod vodstvom istaknute flautistice Luise Sello iz Udina, obznanio početak XXI. izdanja Ljetnog festivala Rovinj. Na programu gostujućih glazbenika našli su se odabrani biseri baroknih majstora A.Vivaldija, Chr.W.Glucka, G.Paisiella i C.Ph.E.Bacha. Naročito je dojmljivo bio izveden Vivaldijev koncert u C-duru za 2 flaute u nadahnutoj i bravuroznoj izvedbi Luise Sello i njene gošće, slovenske flautistice Anite Prelovsek. Nakon burnog odobravanja zadovoljne publike, umjetnice su uz odličnu pratnju orkestra, podarile još i tri glazbena dodatka.

 Vrhunskim nastupom Zagrebačkog kvarteta u velebnoj crkvi sv. Eufemije, uspješno je okončano XX. izdanje Ljetnog festivala Rovinj u sklopu kojeg je održano 12 prestižnih koncerata u sjajnim izvedbama gostujućih inozemnih i domaćih glazbenika. Ovaj renomirani gudački kvartet zavidne glazbene tradicije koja seže od njegova osnutka 1919. a pod vodstvom Vaclava Humla te kasnije Stjepana Šuleka, Josipa Klime, Gorana Končara i Sergeja Evseeva, održao je niz uspješnih turneja i preko 4.000 koncerata na svim kontinentima. Danas djeluje u sastavu Davora Philipsa, Hrvoja Philipsa i Martina Jordana a za prvog violinistu preuzima mjesto mladi virtuoz Marin Maras. Na završnom festivalskom koncertu izveli su tri odabrana gudačka kvarteta Mozarta, Krežme i Borodina, a oduševljena brojna publika nagradila je ove vrsne glazbenike burnim i dugim aplauzom.

Promotivnim koncertom uveličali su otvaranje festivala renomirani Zagrebački komorni orkestar uz istaknutu mezzosopranisticu Katju Markotić i uglednog gosta ruskog violinistu i dirigenta Maxima Fedotova. Za početak koncerta ZKO je izveo Elevazione za gudače D. Zipolia, a potom je solistica Markotić interpretirala ariju „Ombra mai fu“ iz opere Xerses. Za konac prvog dijela izveden je Koncert za violinu i gudače J.S. Bacha u a-molu, uz vrhunsku solističku izvedbu M. Fedotova. U drugom dijelu programa uslijedile su dvije iznimno uspjele i dojmljive izvedbe K. Markotić: Ave Maria P. Mascagnia kao prva izvedba u Istri i šire te arija C.W. Glucka „Che faro senza Euridice“ iz opere Orfej, na što je umjetnica nagrađena dugotrajnim aplauzom podarila pjesmu O. Respighia „Nebbie“. Zatim se ZKO savršeno nadovezao Antičkim plesovima i napjevima O. Respighia iz suite br.3 te tako uspješno zaokružio i okončao prvi u nizu od dvanaest ovoljetnih koncerata u sklopu jubilarnog XX. izdanja Festivala Rovinj.