Cattaneo 5  Pieralberto Cattaneo uspješno je diplomirao kompoziciju pri Glazbenom institutu "Donizetti" u Bergamu pod vodstvom V. Fellegare, nakon što je pohađao studije glasovira i orkestarskog dirigiranja; u istoj je školi trenutno zamjenik ravnatelja i predavač kompozicije i tehnike skladanja za dvogodišnju specijalizaciju. Usavršavao je svoje znanje kod F. Donatonija i W. Lutoslawskijog (skladanje), F. Ferrarija i B. Martinottija (orkestarsko dirigiranje); njegove su skladbe izvođene i nagrađivane na prestižnim festivalima u Italiji i Europi, a emitiranju se na raznim europskim radio-postajama. Snimljene su na nosaće zvuka za EDIPAN, BMG Ariola, Rugginenti i Sinfonica.

Pod njegovim ravnanjem održani su brojni koncerti diljem svijeta, a snimio je LP neobjavljenih kompozicija Donizettija i Mayra, kao i CD sa talijanskom suvremenom glazbom. 1984. godine osnovao je Komorni orkestar "Europskih susreta s glazbom / Incontri Europei con la Musica" sa kojim je za kuću Dynamic snimio prvu modernu izvedbu Stabat Mater u c molu G.S. Mayra. Pored toga snimio je CD zajedno sa violinistom Bin Huangom (Prva nagrada Paganini) i orkestrom "Talijanski gudači / Gli archi italiani"; CD za izdavačku kuću "Bongiovanni" sa prvom modernom izvedbom Večernje Corpus Domini G.S. Mayra. Redovno dirigira simfonijskim i komornim orkestrima u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj, Češkoj Republici, Poljskoj, Rumunji, Moldaviji, Turskoj, Egiptu, Koreji, SAD-u (na koncertima koje najčešće snimaju državne radio-stanice) ... sa opsežnim klasičnim, romantičnim i suvremenim repertoarom koji obuhvaća, uz ostalo, i mnogobrojne nanovo otkrivene i revidirane neobjavljene skladbe talijanskih skladatelja XVIII. i XIX. st. (Coccia, Donizetti, Gasparini, Lenzi, Mayr, Piatti ...). Diplomu je stekao na D.A.M.S.-u u Bologni sa diplomskim radom o Donizettijevoj sakralnoj glazbi, pa ga često pozivaju na međunarodne simpozije. Priredio je i reviziju i prvu suvremenu izvedbu djela Lenzija, Quirinija, Gasparinija, Donizettija, Piattija.