Solisti

 Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća, pod umjetničkim vodstvom znamenitih koncertmajstora, do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.
Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti primjerice – Guillermo Figuero, Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.
Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.
Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

Ilyrica s

Ansambl Illyrica međunarodni je komorni ansambl koji su osnovali glazbenici različitog kulturnog i obrazovnog podrijetla, povezani etničkim korijenima - flautistica Nika Bauman (Hrvatska / Austrija), violistica Hiwote Tadesse (Hrvatska / Etiopija / Belgija), gitarist Marko Ferlan (Slovenija / Hrvatska) / Austrija) i violončelisticu Iva Casian-Lakos (Hrvatska / Meksiko / SAD).
Opisana kao "čarobna" (hvarski ljetni festival), Illyrica je nastupala na većim koncertnim prostorima i festivalima u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Illyrica ne samo da izvodi standardni klasični repertoar, već i sklada djela žanrovski savijajući djela, te surađuje s ostalim izvođačima i likovnim umjetnicima. Timeout.com, koji se smatra da je jedan od najuzbudljivijih hrvatskih bendova, Illyrica također nastoji približiti novu glazbu publici izvodeći koncerte u malim selima i na tradicionalnim mjestima klasične glazbe.
Svake godine ansambl obilježava i surađuje sa živim skladateljem iz regije, poput Lane Janjanin, Maka Murtića i Srdana Dedića. U sezoni 2020. predstavit će se potpuno novo djelo koje je za Illyricu napisao hrvatsko-američki skladatelj James Budinich.
Budući angažmani uključuju Illyricin debi u Wiener Musikverein, Austrija, u kojem glumi glumica Michaela Rosen i pijanista Martin Listabarth. Ansambl je također izabran da predstavlja Republiku Hrvatsku tijekom svog predsjedavanja Europskom unijom koncertima u Dublinu i Galwayu u Irskoj. Tijekom ljetne sezone 2020. godine, Ilirika je bila na turneji po Sloveniji i Hrvatskoj.

 

Selini66  Selini Quartet, osnovan u Beču 2016. godine, dobitnik je 2. nagrade na međunarodnom glazbenom natjecanju Szymanowski 2018. u Poljskoj.
Iako kvartet djeluje samo dvije godine, glazbena predanost i strast mladih glazbenika naveli su ih da se predstave u nekim od prestižnih bečkih koncertnih središta, kao što su bečki Musikverein, bečki Konzerthaus, Schuberthaus, ORF RadioKulturhaus, Burgtheater, Hofburg. U inozemstvu su održali koncerte u Grčkoj, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj.
Njihovi nedavni nastupi na Praškom festivalu, Steirisches Kammermusikfestival u Grazu i Međunarodnom glazbenom festivalu Aegina, popraćeni su izvrsnim kritikama. Zahvaljujući njihovom širokom rasponu repertoara, došlo je i do suradnje s Wien Modern Festivalom. U kolovozu 2018. kvartet je dobio nagradu Artis Quartet na natjecanju ISA (Austrija), nakon koje su nastupili u ORK RadioKulturhausu i snimali za austrijski nacionalni radio.
Glazbenici su pozvani da sudjeluju u mnogim prestižnim projektima, uključujući ECMA (Europska akademija komorne glazbe), Musethica i Akademiju Quator Diotima, tijekom kojih su nadahnuli umjetnike poput Hatto Beyerle (Alban Berg Quartet), Evgenia Epstein (Aviv Quartet) , Peter Schumayer (Artis Quartet), Peter Nagy, Diotima Quartet, Vida Vujic i drugi.
Kvartet Selini trenutno pohađa magisterij na području komorne glazbe kod Johannesa Meissla na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču. Njihovi budući projekti uključuju koncerte u Londonu i na Musikverein Beču te suradnju s drugim glazbenicima poput Avri Levitan.

gilmingKlavirski trio 1887 osnovali su 2015. godine pijanistica Petra Gilming, violinist Sho Akamatsu i violončelist Branimir Pustički, diplomanti zagrebačke Muzičke Akademije različitih generacija. Svoja bogata individualna iskustva i uspjehe poput nagrada na inozemnim natjecanjima (Pietra Ligure, Moncalieri, Pinerolo Italija; Huml, Hrvatska; Novosibirsk, Rusija; J. Brahms, Austrija; W. Lutoslawski, Poljska), nastupa sa domaćim i stranim orkestrima ili u komornom partnerstvu sa cijenjenim domaćim i inozemnim umjetnicima uspješno su pretočili u zajedničko muziciranje te već prvim nastupom ostvaruju značajan uspjeh: na četvrtom nacionalnom natjecanju "Papandopulo" održanom u Zagrebu koncem 2015. godine osvajaju prvu nagradu i sve specijalne nagrade. Od tada Trio 1887 nastupa na renomiranim podijima i festivalima diljem Hrvatske, poput Osorskih glazbenih večeri, Kneževog dvora Dubrovniku, Vukovarskog festivala komorne glazbe ili Dana Milka Kelemena. Osim premijernog nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, u 2017. ih očekuje i prvi zajednički inozemni nastup, na festivalu Elvermose u Danskoj.

zadar kvartet 4k Zadarski kvartet klarineta djeluje sa manjim promjenama sastava još od 2007. kao samostalni projekt tadašnjih učenika GŠ Blagoje Bersa u Zadru, a danas akademskih klarinetista. Tijekom svoga djelovanja izvodili su izuzetno šarolik program sastavljen od originalnih kompozicija za sastav, obrada drugih kompozicija, jazza i folklorne glazbe. Njihov najrecentniji uspjesi u: osvojena 4. nagrada na natjecanju „Premio citta' di Padova“ u Padovi, Italija (18.6.2016.) u konkurenciji 16 komornih sastava u najstarijoj kategoriji, sudjelovanje na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u talijanskoj pokrajini Friuli (28.8.2016), sudjelovanje na natjecanju „Coop Music Awards“ u Cremoni u konkurenciji 32 komorna sastava (27.11.2016) i sudjelovanje u sezoni 2016./17. ciklusa „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“ (6.3.2017.). Kvartet je održao koncerte u Cremoni, Zadru, Zagrebu, Lastovu i Aiello del Friuli. Klarinetisti u Zadarskom kvartetu klarineta su: Ivan Andrijević, Ante Buturić, Lovre Lućić i Abdul - Aziz Hussein.

 

kalamos  KALAMOS kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u Hrvatskoj i šire. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu, a premijernu izvedbu imao je u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa koncerata "Glazbene staze". U kratkom vremenu KALAMOS kvintet uvrstio je u svoj repertoar široku paletu obrada kao i originalne skladbe od razdoblja baroka do suvremenih skladatelja, a posebnu pažnju posvećuje djelima hrvatskih skladatelja. Nakon premijernog nastupa KALAMOS kvintet je nakon dobrih kritika i odlične reakcije publike dobio niz angažmana u koncertnoj sezoni 2014/2015.

 

 

 

 Maxim Fedotov Maxim Fedotov ruski je violinist i dirigent „briljantan umjetnik i savršen majstor violine“ ili „ruski Paganini“, kako ga je zbog iznimno virtuoznog sviranja prozvao europski tisak. Laureat je i pobjednik velikih međunarodnih violinističkih natjecanja te je i laureat nagrade moskovske vlade. Profesor je violine na moskovskom konzervatoriju, predsjednik katedre za violinu i violu i predsjednik udruge zvijezda violinističkog Čajkovski natjecanja. Gostuje solistički u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama. U posljednjih 10 godina izveo je preko pedeset solističkih recitala i simfonijskih koncerata u velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija. Nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima i najslavnijim svjetskim dirigentima. Prvi je violinist koji je nastupio sa dvije Paganinijeve violine - Guarneri dei Jesu i J.B. Vuillaume (St. Petersburg 2003).
  Njegov karizmatični i kreativni potencijal te veliko koncertno iskustvo koje ga je uzorom na vlastitog oca - glasovitog sanktpetersburškog dirigenta Viktora Fedotova, odvelo i do uspješne dirigentske aktivnosti.
  Završio je postdiplomski studij u st. Petersburgu na Rimski-Korsakov državnom konzervatoriju operno i simfonijsko dirigiranje. Od 2003. godine stalni je dirigent ruskog simfonijskog orkestra a 2006. postaje umjetnički ravnatelj i šef dirigent moskovskog simfonijskog orkestra („Ruska filharmonija“) s kojom surađje i danas. Snimao je među ostalim 24 Paganinijeva Capprica i seriju CD-a s Bruchovim djelima za violinu i orkestar. Maksim Fedotov čest je gost koncertnih dvorana u Hrvatskoj, a 2008. godine održao je recital u Rovinju s vrhunskom pijanisticom Galinom Petrovom.

CadenzaGudački kvartet Cadenza Zagreb osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Nastupajući na mnogobrojnim koncertnim dvoranama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj, CZ se potvrdio kao kvartet s atraktivnim programima iznimne prilagodbe, profinjenog muziciranja i ozbiljnog pristupa ležernijim glazbenim temama.
Svojom kreativnošću i univerzalnošću prilagodbe, kvartet njeguje i programe pisane za komorne sastave poput trija, kvinteta ili seksteta. Ovaj gudački kvartet često surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima te na svojim koncertima pruža priliku predstavljanja i mladim glazbenicima i pjevačkim zborovima.
Pored brojnih nastupa na prestižnijim pozornicama u zemlji, ovaj kvartet bilježi i zapažen inozemni uspjeh na gostovanju u Belgiji, Briselu i u Bergamu /Itaija, 2014., u čuvenoj dvorani „Alfredo Piatti“, kao i gostovanjem na Kosovu 2014. i u Albaniji 2015. U ovoj koncertnoj sezoni nastavlja s gostovanjem u Italiji i Poljskoj.
Repertoar kvarteta obuhvaća djela pred klasike do suvremene glazbe. Svojim koncertnim programima posvećuje se oživljavanju i revitalizaciji zaboravljenih skladbi te često praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Kod najmlađe publike lijepo su prihvaćeni popularni edukacijski koncerti kvarteta pod nazivom „Glazbom kroz Europu“, „Klasika za mlade“ i „Glazbena iskrica“.
Od 2007. do 2014. godine, kvartet Cadenza Zagreb održavao je svoje cikluse koncerata u Maloj dvorani V. Lisinskog u Zagrebu. Danas se ovaj kvartet sve više orijentira za gostovanja izvan Hrvatske a brojnost uspješno održanih koncerata proteklih sezona, potvrđuje njegovu opravdanu vrijednost. Godine 2018. objavili su nosač zvuka „Minijature za gudački kvartet“ hrvatskih skladatelja.

alejandra   Alejandra Torres - violina, prva je Latinoamerikanka koja je postala članicom prestižne Bečke filharmonije, orkestra kojeg njegova jedinstvena ljepota zvuka razlikuje i uzdiže nad svim sličnim orkestrima svijeta. Diplomirala je na Universidad Nacional de Colombia te na University od music and performing arts u Beču. U dobi od 13 godina nastupila je kao solist uz Colombian Symphony Orchestra. Sa samo 16 osvojila je drugu nagradu na međunarodnom violinističkom natjecanju Biblioteca Luis Angel Arango kao najmlađi sudionik, a uslijedile su i mnoge druge na raznim svjetskim natjecanjima.
Nastupala je u dvoranama poput Teatro Colon de Colombia, Sala Luis Angel Arango, Wiener Staatsoper, Konzerthaus Wien, Wiener Musikverein, Münchner Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Teatro alla Scala in Milan, Theatre des Champs-Èlysées, Alter Oper Frankfurt, Festspielhaus Baden-Baden, Stadtkasino Basel, Palais des Beaux Arts, Am Gasteig, Kölner Philharmonie, Odeon Of Herodes Atticus, Auditorium Giovanni Agnelli, Brucknerhaus Linz, St Peter’s Basiica in Vatican City, etc. Alejandra također ima čast biti volonterkom na svijetski priznatom Jazz festivalu u Panami, a njen novi album pod nazivom ‘Renacer’ izdan je u rujnu 2017.

 

  Dinis Meirinhos 2019  2 Dinis Corderio Meirinhos, vrstan je i nadareni gitarist mlađe generacije. Njegova inerpretacija je energična i uvjerljiva a slušateljstvu ujedno pruža svoju istančanu poetičnost i osjećajnost. Školovao se na Conservóotiro de Música de Jobra u Portugalu kod profesora Ana Chritina Freire, João Silva, Paulo Margaça. Potom nastavlja studije na na Escola Superior de Musica, Artes e Espetaculo kod prof Artura Caldeire te kao student na razmjeni pohađa Liszt Ferenz National Academy u Budimpešti kod prof. András Csákia. Tijekom cijelog školovanja i studija postizao je najviše ocjene i rezultate.
Dobitnik je više nagrada na natjecanjima: treća nagrada na međunarodnom glazbenom natjecanju „Cidade de Almada“, drugu nagradu na državnom natjecanju „Gilberta Paiva“, drugu nagradu na „IX Concurso Luso-Espanhol de Fafe“, drugu nagradu na državnom natjecanju „Cidade de Gaia“, prvu nagradu na državnom natjecanju „Cidade do Montijo“, prvu nagradu na državnom natjecanju „Fatima e Ourém“, drugu nagradu na „Concurso Paços Premium“, drugu nagradu na državnom natjecanju „ Cidade do Montijo“.
Odražao je niz zapaženih koncerata u Portugalu i Mađarskoj kao solist, s gudačkim kvartetom i s orkestrom. Meirinhos se bavi i skladanjem te je do sada napisao nekoliko djela za solo gitaru kao što su Sonata Nocturna, Fantasia u e-molu, a posebno se ističe Koncert za gitaru i orkestar inspiriran krajolikom i tradicionalnom glazbom portugalskog područja Miranda iz kojeg potječe. Meirinhos piše i glazbu na teme iz poetske literature.

portret   Katja Markotić, mezzosopran - studij solo pjevanja i interpretaciju Lieda završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Kammersängrin Ire Malaniuk a potom se usavršavala kod prof. F.X. Lukasowskog u Beču.
Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću zasigurno pripada i ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine.
Tako je do sada javno predstavila a za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, J.Š. Slavenskog, F. Livadića, I. Padovca i F. Krežme.
Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima (Zagrebački ljetni festival, Splitsko ljeto, Dubrovački ljetni festival, Festival u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u Svetom Donatu i dr. Osim hrvatskih autora na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike (Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Strauss, Mahler, Rahmanjinov, Čajkovski, Respighi i dr.).
Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, Zagrebački komorni orkestar, Quartetto d'archi di Venezia, ansambl "I Solisti di Milano", Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Soeul), Deutsches Kammerorchester (Frankfurt), komorni orkestar „Roma Classica", Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Christiana Ewalda prvom hrvatskom izvedbom pjesama A. Zemlinskog, Dubrovački simfonijski orkestar, Ljubljanske simfoničare i orkestar HNK Splita u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem N. Bareze.
Katja Markotić često je prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu "Cervantino" XXX u Mexicu, sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).
Živi i djeluje kao slobodna umjetnica u Zagrebu. Od 1996. godine umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.

 stratosdUbrzo nakon svog osnutka u proljeće 2013., kvartet Stratos pobudio je zanimanje javnosti svojim prvim uspjehom. U jesen 2013. osvojio je 1. nagradu na 20. Međunarodnom natjecanju Johannes Brahms u Pörtschachu u kategoriji komorne glazbe. Kako su oduševili i žiri i publiku kvartet je odlikovan posebnom nagradom koju dodjeljuje Neues Künstlerforum. Nakon poziva za nastup u okviru festivala Turku Music Festival u Finskoj uslijedila je u istoj godini i Nagrada za komornu glazbu Windisch.

Nakon uspješne audicije u listopadu 2013. godine, kvartet je primljen na ECMA (European Chamber Music Academy) kao prvi i jedini klavirski kvartet, što je mladom kvartetu omogućilo suradnju s vrsnim komornim glazbenicima i profesorima kao što su Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Afred Brendel, Ralf Gothoni, Avedis Kouyoumdjian, Claus-Christian Schuster, Jerome Pernoo, Michel Lethiec i drugi.

Otada su uslijedili nastupi u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Wiener Musikverein, Brucknerhaus Linz, Wigmore Hall u Londonu, na Festivalu Harmos u Portu, u dvorani Grande Auditorio Centra Gulbenkian u Lisabonu, na Festivalu Antonín Dvořák, Festivalu Grafengg te u SAD-u, Japanu, Finskoj i Francuskoj. Pojedine su koncerte uživo snimale i prenosile radijske i televizijske postaje kao što su Ö1 i RTP.

Ova četiri glazbenika višestruki su dobitnici nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima koji iza sebe već imaju zavidan niz koncertnih nastupa i kao solisti, komorni glazbenici i kao članovi orkestra. Obzirom na njihovo porijeklo iz različitih država (Austrija, Japan i Češka) ovim mladim glazbenicima veliko je i dodatno zadovoljstvo što svojim već stečenim individualnim iskustvom mogu stvarati zajednički zvuk u osnovanom klavirskom Stratos kvartetu te ga približiti što široj publici.

U ožujku 2016. godine mladi je kvartet osvojio 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu „Citta di Pinerolo e Torino“ (član WFIMC), kao i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju Schumanna između 42 ansambla. U studenome 2017. godine kvartet je osvojio 1. nagradu kao i „Grand Prix“ na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu Ludwig van Beethoven u mjestu Luslawice. Kvartet Stratos uvršten je potom u program Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije pod nazivom „New Austrian Sound of Music“.

 

Aurea slika2

  Iva Vogel rođena u Zagrebu, studij violine pohađala je u Beču gdje je i studirala kod renomiranih pedagoga kao što su Ruggiero Ricci u Salzburgu i Michael Schnitzler u Beču. Kao stipendistica uz sve visoke pohvale, postala je članicom poznatog omladinskog orkestra „Gustav-Mahler“ te mlade Austrijske filharmonije i omladinskog orkestra Europske Unije. Također često je svirala u Minhenskoj filharmoniji i u Mozarteum orkestru u Salzburgu.
Iva Vogel dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada na austrijskim glazbenim natjecanjima poput Jugend musiziert i takmičenju finalista Stefanie-Hohl u Beču. Umjetnica već nekoliko godina živi i djeluje u Göttingenu (Njemačka).

  Soyoung An rođena je u Južnoj Koreji. Studirala je na akademiji u Varšavi, među ostalima sa Jerzy Sterczynski gdje je i diplomirala. Potom nastavlja svoj studiji i usavršavanje u Njemačkoj na akademiji u Kasselu u klasi prof. Iwan Urwalowa kao i studij komorne glazbe na akademiji u Manhaimu kojeg je vrlo uspješno završila. Istovremeno je pohađala majstorske tečajeve i radionce sa prof. Günter Ludwigom, Dieter Navroth i Jerzy Sterczynskim. 2012. godine Soyoung postaje dobitnicom prve nagrade na natjecanju komorne glazbe Loge Peredur u Kasselu. Ova darovita umjetnica je redovna gošća i učesnica na raznovrsnim festivalima komorne glazbe kao što su Heidelberg Festival, Kassel Festival i drugi.

  Eva Veith rođena je u Crnoj Gori u obitelji glazbenika. Violončelo je studirala kod poznatih učitelja Ivana Poparica u Beogradu, Stanislava Apolina u Pragu, Davida Grigorijana u Moskvi, Karine Georgian u Detmoldu. Istovremeno je posjećivala raznovrsne majstorske tečajeve kod Ivana Monigetija, Alain Muniera i drugih.
Surađivala je i bila članicom u više ansambla kao što su Trio-con brio, Aurus-trio, Komorni orkestar Münster, Detmoldski komorni orkestar pod vodstvom Christopha Poppena, zatim u Göttingen komornom orkestru i Orkestru Mediteran u Francuskoj.
Eva Veith je dobitnica više nagrada na republičkim i državnim natjecanjima a osvojila je nagradu kao najbolji student godine 1989. Potom je osvojila i Decembarsku nagradu 1990. za najbolji umjetnički doprinos u bivšoj Jugoslaviji.
Umjetnica živi i aktivno djeluje u Njemačkoj.

 

duo balyk Nataša Balyk pripada generaciji glazbenika koja se već od ranih početaka isticala briljantnom tehnikom i istančanom muzikalnošću svojim glazbenim interpretacijama. Izvedbom na domri*(specifičnom žičanom instrumentu za trzanje), pridaje jednu novu umjetničku vrijednost ovom narodnom ruskom instrumentu. Magistrirala je 1983. godine na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahan (Rusija), gdje je poslije radila kao docentica, a 1987. godine doktorirala je na Državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u St. Petersburgu

  Nastupala je na mnogim koncertima kao solistica te kao koncertmajstor Astrahanjskog filharmonijskog orkestra. 1993. godine N. Balyk zajedno sa suprugom Volodimirom osnovala je jedan vrlo raritetan komorni sastav u Rusiji „Nata Bene Trio“, koji svojom izvrsnošću  ubrzo osvaja brojne nagrade: Grand Prix u Francuskoj, 1. nagrada na natjecanju u Castelfidardu u Italiji i druge, a nastupali su na turnejama diljem Europe (Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj i dr.).  Godine 1999. trio snima nosač zvuka za njemačku izdavačku kuću VMA kojeg časopis "Intermusik" proglašava CD-om godine.

  Poslije stalnog preseljenja 1998. sa obitelji u Hrvatsku, učestalo svira u formaciji  Dua Balyk diljem Hrvatske, a i u inozemstvu (Slovenija, Austria, Grčka, Finska). 2017 god. Duo Balyk održava svoju prvu uspješnu turneju u većim gradovima Kine. Od 2010. N. Balyk djeluje kao profesorica mandoline u Glazbenoj školi I.M. Ronjgova Rijeka, osvajajući sa svojima učenicima brojna Državna i Međunarodna  priznanja.

   Vladimir (Volodimir) Balyk  jedan je od istaknutih  predstavnika suvremenog izvođaštva na harmonici. Studij klasične harmonike završio je na Mykola Lysenko Lviv National Music Academy (Ukrajina). Doktorirao je 1986. godine na Glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi. Laureat je jednog od najuglednijih međunarodnih natjecanja harmonikaša Vogtländischen Musiktage  Klingenthal-Markneukirchen  u Njemačkoj 1981. godine.

  Već prvim solističkim koncertom 1977. god. potaknuo je iznimnu pozornost i  zanimanje glazbenog svijeta te postaje sve učestalijim gostom brojnih koncertnih pozornica diljem Europe, među kojima se ističe njegov solistički nastup 1999. u Parizu u sklopu koncerta "Music for Peace at UNESCO" zajedno s najistaknutijim umjetnicima svijeta.  1994. godine V. Balyk dobitnik je naslova Zaslužni umjetnik Rusije, a 1995. proglašen je čovjekom godine na području kulture i  umjetnosti.

   Pored svega se bavi i pedagoškim radom. Od 1987. do 1998. godine Volodimir Balyk redovni je profesor harmonike na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahan (Rusija), od 1998. profesor je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu , a od 2018. god. profesor je i savjetnik harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Rijeka.

 

armoni 4 Trio, čiji naziv potječe iz drevne riječi Armonia, pojma koji označava mir, suglasnost, glazbeno i životno jedinstvo, je jedan od ansambala Udruge za glazbenu umjetnost - Armoni,
koja objedinjuje zajedničke ciljeve kao što su širenje glazbene, zborske i instrumentalne kulture, kao ključnu vrijednost ljudskog razvoja.

Izvođači (flautist Palma di Gaetano, klarinetist Giordano Muolo i klavirist Danilo Panico), završili su klasično glazbeno obrazovanje, te se već godinama bave koncertnom aktivnošću kao solisti i kao članovi raznih ansambala i orkestara. Njihov repertoar obuhvaća kompozicije različitih žanrova od 16. stoljeća do danas. Trio se ističe zahvaljujući savršenoj dinamičkoj i agogičkoj ravnoteži koju postiže kod svake izvedbe. Članovi komornog tria Armoni Ensemble spajaju višestruke i zrele profesionalne kvalitete u izvedbama originalnih djela i transkripcija poznatih djela iz repertoara klasične glazbe.
Ansambl biva odlično prihvaćen od strane javnosti i kritičara za svoje nastupe na brojnim koncertima održanim u regiji Puglia te po čitavoj Italiji.

 

Palette

„Zagreb Palette Ansambl“ - komorni je sastav akademski obrazovanih glazbenika, jedinstven i osebujan po svojem raritetnom sastavu koji stoga predstavlja jedan nov i originalan glazbeni izričaj.

Stapanjem toplog timbra mezzosoprana, violončela i violine uz moćnu potporu bogata dijapazona harfe, ovaj kvartet pruža pravo osvježenje svojom bogatom paletom glazbenog ugođaja.

Temeljna je zamisao kao i nit vodilja, iznalaženje novih mogućnosti glazbenih sadržaja sa ciljem da svojim prisustvom na glazbenoj sceni, pobudimo što veću pažnju i zanimanje publike kojoj je posljednjih u godina uistinu potrebito prezentirati i neke nove zanimljive izazove kao i edukativne poruke, posebice izvođenjem manje poznatih i nedovoljno prisutnih hrvatskih skladatelja, kao i svjetskih klasika u povijesnim ambijentima i sredinama koje nemaju mogućnost glasovira.

 Zagreb palete ansambl - u sastavu Katja Markotić - mezzosopran, Krešimir Marmilić - violina, Matija Štajcer - violončelo i Biserka Krčelić - harfa, nametnuo se kao nesvakidašnji sastav glazbenika izuzetno bogatih iskustvom u izvođenju komorne glazbe pa svojim nastupima u ovom sastavu donose veliko osvježenje na glazbenim podijima.

Cattaneo 5  Pieralberto Cattaneo uspješno je diplomirao kompoziciju pri Glazbenom institutu "Donizetti" u Bergamu pod vodstvom V. Fellegare, nakon što je pohađao studije glasovira i orkestarskog dirigiranja; u istoj je školi trenutno zamjenik ravnatelja i predavač kompozicije i tehnike skladanja za dvogodišnju specijalizaciju. Usavršavao je svoje znanje kod F. Donatonija i W. Lutoslawskijog (skladanje), F. Ferrarija i B. Martinottija (orkestarsko dirigiranje); njegove su skladbe izvođene i nagrađivane na prestižnim festivalima u Italiji i Europi, a emitiranju se na raznim europskim radio-postajama. Snimljene su na nosaće zvuka za EDIPAN, BMG Ariola, Rugginenti i Sinfonica.

Pod njegovim ravnanjem održani su brojni koncerti diljem svijeta, a snimio je LP neobjavljenih kompozicija Donizettija i Mayra, kao i CD sa talijanskom suvremenom glazbom. 1984. godine osnovao je Komorni orkestar "Europskih susreta s glazbom / Incontri Europei con la Musica" sa kojim je za kuću Dynamic snimio prvu modernu izvedbu Stabat Mater u c molu G.S. Mayra. Pored toga snimio je CD zajedno sa violinistom Bin Huangom (Prva nagrada Paganini) i orkestrom "Talijanski gudači / Gli archi italiani"; CD za izdavačku kuću "Bongiovanni" sa prvom modernom izvedbom Večernje Corpus Domini G.S. Mayra. Redovno dirigira simfonijskim i komornim orkestrima u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj, Češkoj Republici, Poljskoj, Rumunji, Moldaviji, Turskoj, Egiptu, Koreji, SAD-u (na koncertima koje najčešće snimaju državne radio-stanice) ... sa opsežnim klasičnim, romantičnim i suvremenim repertoarom koji obuhvaća, uz ostalo, i mnogobrojne nanovo otkrivene i revidirane neobjavljene skladbe talijanskih skladatelja XVIII. i XIX. st. (Coccia, Donizetti, Gasparini, Lenzi, Mayr, Piatti ...). Diplomu je stekao na D.A.M.S.-u u Bologni sa diplomskim radom o Donizettijevoj sakralnoj glazbi, pa ga često pozivaju na međunarodne simpozije. Priredio je i reviziju i prvu suvremenu izvedbu djela Lenzija, Quirinija, Gasparinija, Donizettija, Piattija.

Virtuosi

Svjetski poznati orkestar, Virtuosi di Praga (VDP), od samih je početaka vodio dirigent i violinist Oldřich Vlček, a nakon 1990. godine formiran je u manji komorni orkestar odabranih solista koji je imao zadovoljstvo surađivati s poznatim i velikim imenima kao Plácido Domingo, José Cura, Barbara Hendricks, Mstislav Rostropovich, Igor Oistrakh, Pavel Kogan, Mario Carbota, Mario Brynello, Sergej Krylov, M. Vyskvorkina itd. Ansambl posjeduje široki repertoar, od djela Vejvanovský, Mysliveček, J.S. Bach, Haydn, L.v. Beethoven, W.A Mozart, Felix Mendelssohn, Rossini, Igor Stravinsky, Grieg, Edward Elgar, Albert Roussel, kao i djela svjetskih skladatelja 20. stoljeća, a također izvodi i podupire suvremena djela čeških skladatelja.
Ovaj vrhunski ansambl također često nastupa s istaknutim češkim zborovima poput zbora Praške filharmonije i Praškog komornog zbora. Snimio je preko 170 CD-a za razne diskografske kuće, uključujući Supraphon, Orfeo, Discover, Claves i Koch International a nositelj je i dvaju platinastih CD-a tvrtke Spraphon za najuspješnije trajne zapise s područja klasične glazbe devedesetih kao i za zlatne diskove tvrtki Discover, Lupulus i Supraphon.
Orkestar redovito održava 8-10 koncerata godišnje u Pragu, oko 30 u Češkoj i Slovačkoj i oko 30-40 gostujućih nastupa u europskim zemljama (Njemačka, Italija, Španjolska, Grčka, Austrija, Belgija, Nizozemska, Francuska) u Japanu, Australija, SAD i Latinska Amerika. Česti je sudionik na prestižnom češkom glazbenom festivalu - Praškom proljeću, a također je i rezidencijalni orkestar Međunarodnog glazbenog festivala Pontes. Od 2000. godine stalno djeluje pod vodstvom talijanskog dirigenta Alfonso Scarano, koji je imenovan glavnim gostom dirigentom Virtuosi di Praga.

Sello

 Luisa Sello, studirala je flautu u Parizu kod Raymonda Guiota i odmah je uočena njena velika nadarenost za fraziranja i kvalitetu zvuka (Severino Gazzelloni je napisao: "Veličanstven interpretativni senzibilitet i odličan zvuk" a R. Guiot: "Vrlo muzikalno, lijep i nosiv ton"). Koncertnu karijeru započela je nizom nastupa u Europi, zatim su uslijedila gostovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi, Japanu te ruskim i azijskim državama.
Nastupala je s istaknutim umjetnicima kao što su Alirio Diaz, Trevor Pinnock, Edgar Guggeis, Bruno Ganino. Kao gošća solistica surađivala je s renomiranim orkestrima kao što su Wiener Symphoniker Concert Verein , Miami Great Symphony, orkestrom "Teatro alla Scala" u Milanu, pod vodstvom Riccarda Mutija i dr.
Djeluje kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Trstu i kao gost profesor na sveučilištima za glazbu u Beču, Moskvi, Madridu, Tallinu, Zagrebu, Pekingu, Šangaju i Buenos Airesu.
Diplomirala je "strane jezike" i "modernu književnost" te osvojila brojne književne nagrade, a sa područja poezije objavila je eseje o odnosima glazbe i književnosti.
Snima za Stradivarius, jednu od najpoznatijih izdavačkih tvrtki u Europi te za Beijjing Honhchen Milenium & Art, Kina.

Cesaro  Alessandro Cessaro, gaji svoju sklonost spram glazbi sa izraženim zanimanjem prema skladanju. Studirao je klavir kod Franca Angelerija, stekavši diplomu u 16. godini sa najvišim ocjenama, pohvalom i posebnim priznanjem. Nakon diplome nastavlja sa studijem za usavršavanje sa Paulom Badura-Skodom i Aldom Ciccolinijem u Rimu. Ubrzo dobiva nagrade na značajnim državnim i međunarodnim natjecanjima kao što su Nagrada Venecije i Nagrada „Yamaha“ u Stresi, ali se naročito afirmirao na 48. Međunarodnom natjecanju u Ženevi, gdje je sa 18 godina prvu nagradu.. Održao je mnogobrojne recitale u Italiji te gostovao u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Argentini i Mexiku. Surađivao je sa mnogim orkestrima i dirigentima kao Cl. Scimone, A. Nanut, P. Ignacio Calderon,H. Kaiser, B. Scarpis. Jedno od posebnih obilježja je njegova svestranost koja mu omogućava uvrštavanje u repertoar najpoznatije klavirske skladatelje od Haydna do Chopina, Schuberta i Beethovenea na autentičnim klavirima po naruđbi ljetnog festivala Euganeo. Mnoge od tih snimao je uživo za Rivo Alto i Azzura Music. Pored interpretacija bavi se skladanjem, a svoju glazbu objavljuje kod izdavačke kuće „Edizioni Armenin Musica“.

Stranica 1 od 3